AMORE: Adults’ Micromachismo Reeducation

Az Európa Tanács meghatározza, hogy a nemek közötti egyenlőség azonos felelősséget, láthatóságot, autonómiát és mindkét nem részvételét jelenti az élet minden köz- és magánszférájában. A szexuális és nemi alapú erőszakot úgy határozzák meg, mint egy személy ellen a biológiai vagy társadalmi (gender) neme miatt alkalmazott erőszakot, ideértve a szexuális visszaéléseket és zaklatásokat, a nemi erőszakot, a családon belüli erőszakot stb. Bár mindenkit egyformán érinthet, ennek a fajta erőszaknak a nők a legfőbb áldozatai.

A globalizáció idején jobban függünk ezektől a rendkívüli, de veszélyes eszközöktől, melyeket felerősít a internet és az ún. közösségi média. Manapság az ezekhez való könnyű hozzáférés révén a személy egy nem ellenőrzött környezethez kapcsolódik, ahova az emberek sokfélesége beléphet, ahol vélemények és ideológiák széles skáláját oszthatja meg. Ebben a kontextusban merülnek fel a gyűlöletjelenségek az élet értelmezésének különböző módjai eredményeként, és ezzel a gondolatmenettel megjelenik a bántó kibererőszak is. Amint arról az EIGE (Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete) beszámolt, Európában tíz nőből egy szenvedett már valamilyen számítógépes erőszakot.

Mindannyian rendszeresen ki vagyunk téve a mindennapi szexizmusnak, anélkül, hogy tudnánk róla. Rendkívül megszoktuk ezeket a helyzeteket vagy olyan kifejezéseket, amelyeket egyszerűen olyan társadalmi konstrukcióknak tekintünk, amelyeket általában normálisnak ismerünk el. A média főcímei gyakran elítélik azokat a bűncselekményeket, amelyek halálesettel végződnek. Mindazonáltal nem elemzik azt a jelenséget, amely a mindennapi szexizmust „normálisnak” tekinti.

A Tudás Alapítvány (Magyarország), a Permacultura Cantabria (Spanyolország), a Olemisen Balanssia ry (Finnország) és az Oriel (Olaszország) által végzett kutatás, amelyben riasztó számokat találtak az országaikban tapasztalható nemek közötti egyenlőtlenségekről, motiválta a stratégiai partnerség létrehozását és az „AMORE: Adults´s MicrOmachismo ReEducation” projekt életre keltését.

A projekt célja a tudatosság növelése és a felnőtt emberek felkészítése a mindennapi szexizmus felismerésére és megelőzésére. A résztvevők információkhoz, képességekhez és eszközökhöz jutnak a mindennapi szexista helyzetek észrevételéhez, és megtanulják, hogyan változtassák meg ezeket.

Az AMORE a négy szervezet négy-négy felnőtt oktatójának szól, akik belső képzések során továbbítják szervezetük és közösségük felnőtt tanulói számára a megszerzett ismereteket.

A projekt futamideje: 24 hónap (2020. október 15 – 2022. október 14.)