ECOffee Consumers: Creating Conscious Coffee Consumers with Sustainable Habits for Enhancing the Sustainable Coffee Industry

Erasmus+ KA2
2022-1-HU01-KA220-ADU-000085720

EU_flag-Erasmus_vect_POS
ECOffee consumers_logo suggestions_Oldal_5-1

A projekt összefoglalója

Napjainkban hihetetlen politikai és társadalmi súly összpontosul az ipari és mezőgazdasági tevékenységekből, valamint más, nagy mennyiségű hulladékot termelő emberi tevékenységből származó szennyeződések csökkentésére. Az élelmiszer-hulladék egyre növekvő hulladékáram, amelyet nagy gonddal kell kezelni, és egyre nagyobb figyelem irányul rá környezeti, társadalmi és gazdasági hatásai miatt.

Ilyen hulladék az elhasznált kávéőrlemény (SCG = Spent Coffee Grounds), ami évi több millió tonnájával növekvő kockázatot jelent, és a kávéfogyasztás gyors növekedéséből, valamint a szilárd hulladékkezelési mechanizmus hiányából fakad.

Célok:

  • A kávéfogyasztók képzése fenntartható szokások elsajátítására és ösztönzés az ilyen profil követésére. A projekt úgy éri el azt a célt, hogy a szélesebb közönség képes legyen követni a körforgásos gazdaság alapvető elveit a kávéiparban, hogy olyan kávézókat választ követendő mintaként, amelyek fenntartható módon kezelik a kávéhulladékot.
  • A kávéház-tulajdonosok és a felnőttoktatók portfóliójának bővítése egyedülálló útmutatóval arról, hogyan lehet a kávéfogyasztókat fenntartható fogyasztási profil elfogadására ösztönözni. Kidolgozunk egy e-útmutatót, hogy motiváljuk és inspiráljuk a HoReCa-tulajdonosokat (= Hotel-Restaurant-Cafés) a körforgásos gazdaság elveinek követésére. Miközben együttműködünk velük, okostelefonos alkalmazás használatával hívjuk meg a fogyasztókat a hálózatban résztvevő kávézók használatára.
  • Egyszerű és hozzáférhető oktatási anyagok és módszerek közzététele az OER (Open Educational Resources = nyílt oktatási források) felületén a kávézók tulajdonosai és alkalmazottai, illetve felnőttoktatói számára. A kávéhulladék-cirkularitás fogalmához kapcsolódó tudáskészségek és tulajdonságok fejlesztése. Az oktatók számára készült szöveges útmutató mellett oktatóvideók is elérhetők lesznek a projekt honlapján. A videók a kávéfogyasztók igényeire épülnek, céljuk az alapvető készségek fejlesztése, azaz a fenntartható gyakorlatok és a környzetkímélő megoldások népszerűsítése. Minden dokumentum szabad hozzáférésű lesz, biztosítani fogja a rugalmas, magas színvonalú tanulást az EKKR szabványai (Európai Képesítési Keretrendszer) szerint.

A projekt során végrehajtandó tevékenységek szorosan kapcsolódnak a projekt célkitűzéseihez és az alábbi eredményeket hozzák:

  • ECOffee Consumers-honlap, ami a következőket tartalmazza:

1) A projekt kezdetekor elvégzendő igényfelmérés eredményét, ami tartalmazza a kávéfogyasztók, a kávéház-tulajdonosok és –alkalmazottak, továbbá az oktatók tanulási céljait, a fenntartható kávéfogyasztási szokások előmozdításához kapcsolódó elérhető oktatási eszközöket, valamint rögzíti a promóció bevált gyakorlatait és a fenntartható kávéfogyasztási stratégiák ösztönzését.

2) Az „ECOffee Sustainable Cafeteria Cluster”-t (= Fenntartható Kávéházi Klaszter), a fenntartható kávézók adatbázisát.

3) Oktatóvideókat, melyek a környezetbarát kávéfogyasztás tanulási folyamatát egyszerű és felhasználóbarát módon támogatják.

4) Okostelefonos-alkalmazást, ami egy virtuális teret biztosít pontok gyűjtéséhez és kedvezmények vagy utalványok beváltásához, ami az oktatóvideókkal együtt hozzájárul a fenntartható és környezetbarát kávéfogyasztási szokások elterjesztéséhez.

  • 84 kiképzett személy a fenntartható kávéfogyasztással kapcsolatos transznacionális és nemzeti tanulási tevékenység során.
  • Hat (országonként egy) multiplikátor rendezvény a projekt eredményeinek népszerűsítésére.
  • A kezdeti számítások szerint több mint 600 ember vesz részt a projekttevékenységekben (felnőttoktatók, kávéfogyasztók, kávézók tulajdonosai és alkalmazottai, képzési központok, közintézmények).

A projekt futamideje: 24 hónap (2022. november 1 – 2024. október 31.)

KÖVESSEN BENNÜNKET A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN!

A KEZDÉSHOZ SZKENNELJE BE A QR-KÓDOT!

FOLLOW US! (1)