PermaCOOLtura: Permaculture Approach to Improve Youth’s Entrepreneurship Culture

Erasmus+ KA2
2021-1-PL01-KA220-YOU-000028489

EU_flag-Erasmus_vect_POS

A mai fiataloknak – azokon a problémákon túl, amelyekkel évszázadok óta szembesülnek – két akadállyal is szembe kell nézniük fenntartható fejlődés megvalósítása érdekében. A mitikus Uroborosz kígyóhoz hasonlóan a klímaváltozás jelenlegi helyzete és a növekvő ifjúsági munkanélküliség felfalja egymást. Lengyelország szerepel azon európai országok listáján, ahol 2018-ban a legmagasabb volt az egy főre jutó üvegházhatású gázok kibocsátása (Eurostat, 2021).

Az európai fiatalok munkanélküliségi rátája az elmúlt években megduplázódott, és 2008, az utolsó nagy gazdasági válság óta, folyamatosan emelkedik. Most újabb válság van kibontakozóban, ami tovább gyengíti társadalmainkat. Még mindig keveset teszünk az éghajlatváltozás ellen, nem is beszélve arról, hogy a puszta megelőzés már nem elég – amire az emberiségnek és bolygónknak szüksége van, az a gazdasági rendszer teljes átalakítása, és –amit aggodalmaink középpontjába helyezünk – ideje leverni a profitot a talapzatáról, és a társadalom, illetve a bolygó érdekeit előtérbe helyezni. Ezért a fiatalok körében az egyik legkívánatosabb kompetencia a kezdeményezőkészség és a vállalkozói készség, amelyek kialakításában döntő szerepet kell játszania az oktatásnak, a formálisnak és a nem formálisnak egyaránt, mert nincs megfelelő kínálat ezen a területen.

A projektben résztvevő szervezetek úgy döntöttek, hogy megvalósítják a PermaCOOLtura c. projektet, hogy mindkét problémát kezeljék: a vállalkozói szellemet erősítését és a permakultúra meghonosítását. A permakultúra a fenntartható környezet kialakításának tudománya annak minden dimenziójában: társadalmi, gazdasági és ökológiai területen. Három pilléren nyugszik:

• gondoskodás a Földről,
    • gondoskodás az emberekről,
    • a megtermelt felesleg elosztása.

Célkitűzések:

1. A permakultúrával, a vállalkozással és az éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretek bővítése a projekt résztvevői, szervezeteink ifjúsági aktivistái körében.
    2. Az ifjúsággal foglalkozó szakemberek tudatosságának növelése új tananyagokon keresztül.
    3. A fiatalok figyelmének felkeltése a permakultúrára mint termelési módra.

Fő tevékenységek:

• Két tanulási, tanítási, képzési tevékenység: tanulmányút Lengyelországba és tanfolyam Spanyolországban civil szervezeteink fiatal munkavállalói számára.
    • Három nemzetközi találkozó.
    • Egy szellemi termék (interakív tankönyv és hangoskönyv).
    • Három multiplikátor rendezvény (Lengyelországban, Spanyolországban és Magyarországon) és konzultációs lehetőség civil szervezetek, ifjúsági munkások és intézmények számára.
    • Workshopok: minden szervezet több műhelybeszélgetést szervez, amelyek során a projekt közreműködői átadják a projekt eredményeit, legjobb gyakorlatait és eszközeit az érdeklődők számára.

A projekt futamideje: 20 hónap (2022. február 1 – 2023. szeptember 30.)