Traditional Settlements, Cultural Heritage and Sustainable Development

Erasmus+ KA2
2016-1-EL01-KA204-023477

EU_flag-Erasmus_vect_POS

A projekt összefoglalója

Az Erasmus+ program által támogatott „Hagyományos települések, kulturális örökség, fenntartható fejlődés” című projekt – felnőttképzési oktatási módszerek révén – hozzájárul a fenntarthatóság elvének tudatosításához.

A Thesprotia régióban öt hagyományos település található, melyek megfelelnek a „hagyományos” kifejezés jogi meghatározásának (összefüggésben az 1978-11-13 sz. elnöki rendelettel a hagyományos településekről – Görög Köztársaság Hivatalos Közlönye, 1978/594/4). Mindegyik a 15. és 19. század során jött létre (a török megszállás idején), és mindegyik különleges esztétikai, építészeti és történelmi értékkel rendelkezik. A Kentro Perivallontikis Ekpedefsis Filiaton 2008 óta nemzeti szinten végez a kulturális örökségvédelem területén releváns oktatási programokat.

A projekt célja oktatási és képzési programok összeállítása felnőttek részére annak érdekében, hogy feltárja, megmutassa a hagyományos települések esztétikai értékeit, és egyúttal előmozdítsa „startup” vállalkozások alapítását a környezetvédelmi fenntarthatóság szem előtt tartásával. A javasolt beavatkozások meghatározó célja, hogy a rehabilitációs munkálatok eredményeként, a felújítás során megőrződjön a települések, a kiválasztott épületek eredeti stílusa, értéke, hangulata. A feladat épületek, épületegyüttesek megőrzése, felújítása, rehabilitása annak érdekében, hogy új funkciót kapva működjönek tovább turistaszállásként vagy egyéb közösségi helyszínként (szálláshely, közösségi használatú épület, iroda, kézműves műhely, múzeum, olajütő, vízimalom stb.).

A projektpartnerek Európa különböző országaiból valók, és a projekt végrehajtása során benchmarking segítségével fogják kicserélni egymás között a kulturális örökségvédelem jó gyakorlatait a fenntartható fejlődés érdekében.

A projekt futamideje: 24 hónap (2016. szeptember 1 – 2018. augusztus 31.)