Increased Opportunities for Professional Development in Apitherapy Sector

Erasmus+ KA2
2014-1-RO01-KA204-002705

EU_flag-Erasmus_vect_POS
Print

A projekt összefoglalója

Statisztikai adatok szerint ma Európában 600 000 méhész és 14 000 000 méhcsalád (kaptár) található. A méz igen fontos terméke a méhészkedésnek, de ez a tevékenység nem csak a méztermelésre irányul, a többi méhészeti termék mint a propolisz, a méhpempő és a virágpor is népszerű, a humán egészségügyben használatos termékek. A méhészeti termékek egészségügyi hatásaival foglalkozó tudományág: az APITERÁPIA. Tudományos vizsgálatok alapján – a virágpor mellett – a propolisz a legerősebb antioxidáns anyag az összes vizsgált méhészeti termék között.

Az apiterápia még fejlődésben lévő tudományterület, ezért projektünk átfogó célja egy új tananyag kidolgozása annak érdekében, hogy még jobban tudatosuljon a méhészekben, a mezőgazdászokban és az egészségügyi dolgozókban a méhészeti termékek emberi szervezetre egészséges, jótékony hatása, illetve az egyes ismert betegségek alternatív gyógyítási módja. Azért is fontos ez, mert túl sok hiányos ismeret és tévképzet van még mindig forgalomban az apiterápiával kapcsolatban, aminek következtében számtalan kihasználatlan lehetőség gyengíti a termékek forgalmazását.

Hagyományosan a mézet tartják a méhészet fő termékének. Emellett még a viasz az ismertebb, elterjedtebb, a propolisz pedig kevésbé ismert és elterjedt készítmény. Kedvező azonban, hogy a méhészeti termékekről és azok egészségügyi hatásairól szóló újabb ismeretek elterjedése következtében az egyéb termékek iránti kereslet is nő az utóbbi időben. Az újabb mezőgazdasági és orvostudományi kutatások eredményei bizonyítják, hogy a méhészeti termékek eredményesen használhatók az alternatív gyógyászatban. Az öt legnépszerűbb méhészeti produktum különböző módon gyógyít, illetve hat az egészségre, a testkondícióra. Ezért az apiterápia a világ számos országában évszázadok óta alkalmazott alternatív gyógyászati módszer.

A legtöbb méhésznek és egészségügyi dolgozónak a méhészeti termékek gyógyító hatását illetően szüksége van a korszerű, tudományosan alátámasztott információkra, de a módszer egyre nagyobb figyelmet kap az orvostudomány részéről is. A projekt tananyagfejlesztő munkája hozzásegít ahhoz, hogy az emberek megismerjék a méhpempő, a propolisz és a méhméreg egészségügyi hatásán túl a többi méhészeti készítmény gyógyító erejét is. A projekt másik célja: ösztönözni az EU-tagállamokat, hogy támogassák a méhészetet és az apiterápia által használt méhészeti termékek előállítását, forgalmazását.

A projekt fő célkitűzése tehát egy naprakész oktatási anyag létrehozása a méhészeti termékek alternatív gyógyászati alkalmazásáról. Fő célcsoportok: szakképző iskolák, felnőttképzési intézmények, az alternatív gyógyászati és élelmezési intézmények; a közép- és felsőfokú szakképző iskolák tanárai és egyéb méhészettel, környezetvédelemmel, gyógyítással foglalkozó szakemberek, szaktanácsadók.

A projekt futamideje: 24 hónap (2014. szeptember 1 – 2016. augusztus 31.)