Discover our Europe

A projekt célja az euroszkepticizmus leküzdése Európában azáltal, hogy elősegíti az EU működésének jobb megismerését a civil lakosság körében, amivel hozzájárul az aktív európai polgári gondolkodásmód kialakulásához. Valójában túl gyakran tapasztaljuk az európai együttműködésben rejlő lehetőségek ismeretének hiányát azon polgárok körében, akik nem értik az EU-ban folyó bizonyos demagóg diskurzusok okát és célját. Mivel az EU valódi eszköz a kontinens számára, a projekt fel kívánja hívni erre a figyelmet, illetve fel kívánja ébreszteni a polgárok európai lelkiismeretét, együttműködési készségét. Ennek érdekében a konzorcium minden országában konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket és szimpóziumokat szerveznek a projektpartnerek. A nagyközönség számára nyitott műhelybeszélgetések elősegítik a különböző kultúrák közötti eszmecserét, a középiskolákban tartandó rendhagyó órák pedig az Európára vonatkozó ismeretek bővítését célozzák. A felsorolt rendezvények mindegyike az európai prioritások, az európai finanszírozás mechanizmusok és az európai polgári kezdeményezések megismertetésére, népszerűsítésére irányul, miközben a kerekasztal-beszélgetések megvitatják Európa sikertörténeteit is.

A késő délutáni konferenciák az EU történetével foglalkoznak a kezdetektől napjainkig, valamint megvitatják a jelenlegi kihívásokat. „Hogyan működik rosszul Európa?” címmel a résztvevők összeállítják azon kifejezések gyűjteményét, melyek negatív képet festenek az unió működéséről. Ez feltárja az euroszkepticizmus forrásait, és ajánlásokat tartalmaz a polgároktól az európai parlamenti képviselők számára. A záró rendezvényt a marseille-i európai napra időzítik (2021. május) a projektpartnerek.

A projekt várt eredményei a következők:

• az EU működésének, politikáinak jobb megismerése és megértése,
  • az EU megerősítése az aktív állampolgárság ösztönzése révén,
  • az euroszkepticizmus okainak azonosítása és az európai parlamenti képviselők tájékoztatása ezekről a forrásokról,
  • az európai önkéntesek és az európai projektek számának növekedése,
  • konkrét interkulturális csereprogramok elősegítése.

A projekt futamideje: 18 hónap (2020. március 1 – 2021. augusztus 31.)